Zelf foto’s printen? Dat doe je zo! Doorgaan naar inhoud
Bestel nu voor 17:00, ontvang morgen
Bestel nu voor 17:00, ontvang morgen

Zelf foto’s printen? Dat doe je zo!

Zelf foto’s printen? Dat doe je zo!

Nu de feestdagen er weer aankomen is het leuk om jouw beste vriend(in) of familielid te verrassen met een zelfgemaakt fotoboek. Je kan namelijk gemakkelijk hoge kwaliteit foto’s printen met jouw eigen printer. Wil je weten hoe? Lees dan verder.


Printer voor foto’s aanschaffen

Wij van Inktkenners hebben een aantal tips die jij kan gebruiken om foto’s te printen met hoge kwaliteit. Naast de tips die wij geven, is het goed om te kijken of jij wel de juiste printer thuis hebt staan. De meeste Inkjet printers zijn beter geschikt voor het printen van mooie foto’s. Ondanks dat kan je met Laserprinters ook heel goed foto’s printen. 

Wil jij een nieuwe printer aanschaffen die geschikt is voor het printen van foto’s? Over het algemeen worden fotoprinters van HP en Epson het hoogst beoordeeld. Wil je meer weten over hoe je een nieuwe printer kiest? Lees dan even deze blog


Foto’s printen doe je zo

Wat jij ook gebruikt om foto’s te printen, denk aan het volgende: kwaliteit over kwantiteit. Hoe weet je of iets van hoge kwaliteit is? Onderzoeken, uitproberen en aanpassen. Soms duurt het een aantal keer voor je het resultaat krijgt die jij voor ogen hebt. Maar hoe dan ook, je gaat het perfecte plaatje op papier krijgen! Zorg dat je het juiste formaat gebruikt, back-ups maakt van bestanden en de juiste resolutie gebruikt (300dpi). 

Nu volgen er 5 tips die jou helpen om jouw eigen fotoboeken kan maken, of zorgen dat jij het huis volhangen met alle mooie herinneringen. Waar je het ook voor gebruikt, het is super leuk om het zelf te kunnen doen. 


Tip 1: Printen met fotopapier

Je zou kunnen printen met normaal papier, maar dan is het wel aangeraden om het hoogste kwaliteit printpapier te kiezen. Alsnog is het beter om voor speciaal fotopapier te kiezen. Dit komt omdat normaal printpapier toch wat kwetsbaarder is, wat zonde zou zijn van de inkt. 

Fotopapier geeft een mooier resultaat. Maar er zijn meerdere soorten fotopapier op de markt. Kies voor fotopapier van hoge kwaliteit, vaak wordt dit ook aangegeven op de verpakking. Hogere kwaliteit heeft invloed op hoe de foto’s eruit zullen zien. Denk aan kleur en scherpte van de afbeeldingen.

Er zijn twee soorten fotopapier om mee te printen: Mat en glanzend. Mat papier zorgt voor foto’s die wat meer textuur hebben, glanzend fotopapier zorgt voor een glans en ziet er wat gladder uit. Probeer beide uit om te kijken wat voor jou werkt. 


Tip 2: Printer instellen

De manier waarop je print heeft ook invloed op de kwaliteit. Print foto’s vanuit meerdere print opties en zie zelf het resultaat. Rechtstreeks printen, printen vanaf een USB of vanaf de camera zelf kan een verschil hebben tussen in- en output kwaliteit. 

Printerinstelling zijn ook van belang. Sommige printers kunnen automatisch zien welk soort papier je gebruikt. Dit is helaas niet bij elke printer zo en zal je dus de instellingen van jouw printer moeten aanpassen.


Tip 3: Printen met bewerkingsprogramma’s

Voor hoge kwaliteit foto’s zorg je dat je de foto’s upload op de computer en druk je deze af vanuit een fotobewerkingsprogramma. Met dit soort programma's kan je niet alleen de foto zelf aanpassen, maar de resolutie van de foto’s is vaak hoger.

Photoshop is een van de programma’s die je kan gebruiken, maar dit vergt wat expertise en oefening. Daarnaast moet je er ook voor betalen, dus wil je kosteloos printen? Gebruik dan een gratis programma zoals Picasa.


Tip 4: Het juiste formaat voor fotobestanden

Zorg dat je geen gecomprimeerde bestanden print. .jpeg formaat is vaak gebruikt, maar dit zorgt voor een lagere kwaliteit. .tiff bestanden zijn bijvoorbeeld beter, dit is een niet-gecomprimeerde bestandsformaat. Zorg daarnaast dat je geen gecomprimeerde foto’s bewerkt en opnieuw opslaat in bijvoorbeeld een .jpeg formaat. 

Een goede camera zorgen vaak voor niet gecomprimeerde bestanden, normale camera’s doen dit niet. Dus als jij van plan bent om vaak foto’s te maken en uit te printen, kan het een idee zijn om een goede camera aan te schaffen.


Tip 5: Preview foto’s

Als jouw printer rechtstreeks kan printen, dan kan het zijn dat je foto’s via een indexblad kan bekijken of via een preview scherm. Met een preview scherm gaat het sneller omdat je niet dubbel hoeft te printen. Wat dan ook weer voordeliger is. De prints kunnen er wel anders uitzien omdat dit scherm vaak te klein is om het eindresultaat van tevoren te kunnen zien.

Als je eerst een indexblad print, krijg je een beter beeld van het eindresultaat. Het kost dan wel meer papier en inkt, maar zo kan jij makkelijker de keuze maken welke foto’s mooi genoeg zijn om te printen.Nu kan jij perfecte foto’s printen!

Ben je al blij met het resultaat? Wij wensen jou veel plezier met het zelf printen van foto’s. Zoek jij nog meer tips voor thuis printen? Zorg dan dat je onze site in de gaten houdt. Naast het verkopen van cartridges en toners, geven wij ook wekelijks informatie over printers, printen en het gebruik van inktpatronen. 

Vorig artikel Wat jij moet weten over printeronderhoud
Volgend artikel Problemen met HP Color Laser 150 printers

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden