Beste papier om mee te printen Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Beste papier om mee te printen

Beste printpapier om mee te printen - Inktkenners blog

Papier wordt al jaren gebruikt voor vele doeleinden. In de afgelopen eeuwen is papier veranderd tot wat het nu is, witte vellen. Je denkt er vast niet zo over na, maar wist je dat kwaliteit van printpapier een groot verschil maakt? Witheid, dikte en de papiersoort spelen hierbij een grote rol.

 

Printen op papier

Je kent het vast wel: Je koopt goedkoop papier en print het document uit waar je zo hard aan gewerkt hebt. Het resultaat is niet wat je verwachtte. Dat komt onder andere door het papier dat je gebruikt. Als je een document wilt met een duidelijk contrast dat niet snel kreukt, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. 

Printpapier dikte

G/m² (gram per m²) wordt gebruikt om de papierdikte te bepalen. Hoe hoger het aantal, hoe zwaarder en dikker het papier zal zijn. Papier van 80-100 g/m² gebruik je meestal voor het printen. 

De meeste printers kunnen 80-100 g/m² papier aan. Een standaard printer kan maximaal 120 g/m² aan. Heb je een duurdere printer, dan kan jouw printer tot wel 160 g/m² aan. Dit verschilt per printer, dus kijk goed naar de specificaties van jouw printer.

Bij dikker of zwaarder papier heb je minder snel gekreukt papier. Dat zorgt weer voor een hogere kwaliteit prints. Er zijn nog meer papierdiktes, waarvan een paar niet in jouw thuisprinter passen. Hier kort een overzicht en waar deze diktes voor gebruikt worden. 

Dun tot normaal:
  • 33-55 g/m²; traceer papier en kranten.
  • 75-90 g/m²; schetsboeken en notitieblokken.
  • 80-100 g/m²; documenten, brieven, retour labels en veel meer.

Normaal tot zwaar:

  • 120-160 g/m²; posters, folders, flyers, commercieel drukwerk en dunne omslagen voor gebonden documenten.
  • 170-200 g/m²; folders, brochures en ander drukwerk dat kwalitatief goed moet zijn.
  • 250-300 g/m²; certificaten, uitnodigingen, boekenleggers, luxe flyers en folders, visitekaartjes en meer.
  • 350-400 g/m²; visitekaartjes, complimentenkaartjes, stevige omslagen voor gebonden documenten, uitnodigingen, boekenleggers en overig drukwerk dat extra stevig moet zijn.

Printpapier kwaliteit 

Welke papierdikte je ook kiest, kwaliteit is belangrijk. De manier waarop papier gemaakt is, kan verschillen per producent. 

Double A staat bekend om papier van hoge kwaliteit. Double A heeft goede prestaties en vele, milieuvriendelijke producten. Papier van Double A is vaak geschikt voor Laser- en Inkjetprinters.

Witheidsgraad

De witheidsgraad geeft de helderheid van printpapier aan met de CIE-norm. De normering begint bij 95 CIE, met een normering van minimaal 150 CIE zit je meestal goed. Een lage normering zorgt voor minder contrast. Tekst en afbeeldingen zijn beter zichtbaar bij een hogere witheidsgraad.

Gladheid

Goed printpapier is niet te glad of te ruw. Ruw papier neemt inkt beter op, en daardoor ogen kleuren flets. Is het papier te glad, dan blijft het papier makkelijk aan elkaar plakken, waardoor de printer moeite heeft om het papier te pakken. Op glad papier ontstaan bovendien sneller vlekken.

Stijfheid

Stijfheid van papier geeft de buigweerstand van het printpapier aan. Dit wordt aangegeven met de ISO2493-norm. Dik papier heeft vaak een hoge stijfheid.

Papier met een lage stijfheid scheurt eerder en is gevoeliger voor vocht en warmte. De randen van het papier krullen op bij een vochtige of warme omgeving. De printer heeft ook meer moeite om het papier te pakken, omdat het om de papierafrollers heen krult.

Printtechniek

Voorkom printproblemen door het juiste printpapier te kiezen. Een inkjetprinter werkt met inktcartridges. De spuitmonden in de printer zorgen voor inkt op het papier. Papier met toplaag zorgt dat de printerinkt niet uitloopt.

De beste Laser- of LED-printer werkt met tonercartridges. Hitte wordt gebruikt zodat de tonerpoeder met het papier samensmelt, papier voor Laserprinters is dan ook beter bestand tegen warmte.

Er is ook multifunctioneel papier dat geschikt is voor beide printtechnieken. Dit is meestal glad papier met een gewicht van 80 g/m².

 

Soorten papier om mee te printen

Naast dikte en kwaliteit, heb je ook andere soorten printpapier. Het gaat hierbij om het doel; wat en hoe wil je printen? 

Printpapier voor foto’s, stickers en etiketten

Er zijn verschillende soorten papier voor creatieve doeleinden. Speciaal fotopapier is aangeraden bij het printen van afbeeldingen. Daarbij kan je kiezen tussen glanzend of mat fotopapier. Lees onze blog over het printen van foto’s.

Voor stickers en etiketten kan je stickervellen aanschaffen. Daarmee kan jij etiketten voor jouw bedrijf aan huis printen, of leuke stickers voor kinderen. Lees ook onze blog over hoe je etiketten maakt.

Duurzaam printpapier

Het beste voor het milieu, wie wil dat nou niet? Tegenwoordig zijn er vele manieren om te verduurzamen. Daaronder valt ook printpapier. Papier wordt gemaakt met houtvezels, die uiteindelijk gebleekt worden. Het bleekproces is aangepast om het wat te verduurzamen.

Daarbij moet je letten op de afkortingen: 

  • EFC: Elementair chloorvrij
  • TCF: Totaal chloorvrij

Bij EFC-papier wordt hypochloriet en chloordioxide gebruikt. Hierbij komen alsnog schadelijke afvalstoffen vrij. TCF-papier wordt gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide en ozon. Het is chloorvrij, zonder afvalstoffen. Bij dit proces is meer hout nodig, dus compleet milieuvriendelijk is het ook niet.

Hoe dan ook is het al een stap naar duurzamer printen!

Goedkoop printpapier

Natuurlijk kan je ook gewoon het goedkoopste printpapier zoeken. Dan kijk je dus alleen naar de prijs, terwijl je inlevert op kwaliteit. Dit is alleen aan te raden wanneer je documenten print zonder hoge kwaliteitseisen. 

 

Het beste printpapier voor jou

Wat jij ook wilt printen, of wat de gewenste kwaliteit ook is, kies het papier die past bij het doel. Door middel van deze blog weet jij waar je op moet letten en wat je kan doen om hoogwaardige kwaliteit prints te maken. 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat dan gerust een reactie achter. Wie weet plaatsen wij binnenkort een artikel waar wij jou precies vertellen hoe alles werkt. Met handige tips en tricks over cartridge gebruik, printers en printen.

Vorig artikel Absorptiekussen vol? Probleemoplossing voor Canon.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden