Wat is het verschil tussen een toner en een cartridge? Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Toner VS. Cartridge

Toner VS Cartridge - Inktkenners blog

Voor je begint met printers vergelijken, is het handig eerst te kijken naar de inkt. Toners en cartridges zijn verschillend, dus waar kies je voor? In dit artikel zetten we alles op een rijtje, zodat jij de volgende keuze kan maken: Inkjet of Laserprinter? 


Wat zijn toners en cartridges?

Een cartridge wordt gebruikt in inkjet printers en een toner wordt gebruikt in laserprinters. Een cartridge bestaat uit vloeibare inkt. Een toner is gevuld met poeder. Het grote verschil tussen een toner en een cartridge is dus de vorm van de inkt: Vloeibaar of in poedervorm.

Een toner werkt anders dan een cartridge. De Inkjet printer spuit inkt op het papier. De laserprinter brengt tonerpoeder aan op het papier en versmelt dat met het papier:

 • Bij een Inkjet wordt de inkt van een cartridge wordt door een printkop op het papier gespoten. Door kleine elektrische schokjes af te geven komt de inkt precies op de goede plek terecht.
 • Een Laserprinter projecteert het document op een elektrisch geladen rol (de drum). Op de verlichte plekken blijft het tonerpoeder plakken. Daarna wordt het papier over de drum gerold en zo komen de letters op het papier.  

Verschil in kosten?

De toner is duurder dan een cartridge, maar een toner kan niet uitdrogen. Dit is wel het geval bij cartridges. Daardoor heeft de laserprinter ook minder onderhoud nodig en hoef je geen nieuwe inktpatronen aan te schaffen. Als cartridges uitdrogen, kan je proberen ze te herstellen, anders zul je extra moeten betalen.

Het kan voor personen of bedrijven die weinig printen goedkoper zijn om een Inkjet printer met cartridges aan te schaffen, omdat inkjetprinters goedkoper zijn. De laserprinter en toners zijn duurder in aanschaf, maar de toners gaan langer mee en zo worden de kosten per print weer lager. De kosten per afdruk liggen voor toners vaak lager dan voor cartridges.


Voordelen en nadelen 

Om een goed overzicht te krijgen van de voordelen en nadelen van soorten inktpatronen, moeten we ook de printers bekijken. Het gaat namelijk niet alleen maar om de inkt, maar ook de printer zelf. 

Inkjet printers

 • Goedkoop in aanschaf
 • Meeste kunnen scannen, kopiëren en kleur printen
 • Dure inkt, vooral met originele cartridges
 • De spuitmondjes kunnen verstopt raken bij minimaal gebruik

Laser printer

 • Kunnen sneller afdrukken
 • Afdrukken zijn scherp en watervast
 • De toners gaan lang mee
 • Hoge aanschafprijs
 • Kosten meer energie

Waar moet jij voor kiezen?

Op lange termijn is het beter om gebruik te maken van een Laserprinter met toners. De kosten liggen in het begin hoger dan bij een Inkjet, maar de kosten voor toners en het onderhoud van Laserprinters zijn lager. 

Als je niet zeker bent of je regelmatig print, dan is de Laserprinter iets voor jou. Jij hoeft je dan geen zorgen te maken over verstopte spuitkoppen of cartridges die uitdrogen. 


Toner kopen?

Bekijk eens onze toners die wij aanbieden. Wij bieden hoge kwaliteit toners aan voor verschillende printers. In onze webshop kan je gemakkelijk de toner vinden waar jij naar zoekt. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.
Vorig artikel Absorptiekussen vol? Probleemoplossing voor Canon.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden