Printerinkt vlekken verwijderen: 8 Innovatieve manieren Doorgaan naar inhoud
Bestel nu voor 17:00, ontvang morgen
Bestel nu voor 17:00, ontvang morgen

Printerinkt vlekken verwijderen: 8 Innovatieve manieren

Printerinkt vlekken verwijderen - Inktkenners blog

Tijdens het vervangen van de inktcartridge of tijdens het printen kan je inkt op jouw kleren krijgen. Dit is een tegenvaller, want inktvlekken zijn lastig te verwijderen. Daarom zijn hier een aantal innovatieve manieren die je helpen met printerinkt verwijderen.


Hoe printerinkt van je kleren verwijderen?

Iedereen morst wel eens wat en vaak is dat niet erg. Tegenwoordig hebben we allemaal een wasmachine. Maar hoe moet je dan printerinkt vlekken verwijderen? 

Het beste is om gelijk te beginnen met de vlek schoonmaken, wat voor vlek het ook is. Zo heb je de meeste kans om jouw kleding schoon te krijgen. Controleer altijd de instructies op het wasetiket van het kledingstuk. Sommige stoffen zijn gevoelig en kunnen beschadigd raken als je de verkeerde reinigingsmethode gebruikt. 

Daarnaast is het altijd een goed idee om een kleine test op een onopvallend deel van de kleding uit te voeren. Sommige middeltjes kunnen de vlek alleen maar erger maken, denk maar eens wat bleek doet bij zwart gekleurde kledingstukken, niet best. 

Je hebt dus heel wat printerinkt op jouw kleren gekregen, oeps. Het eerste wat je doet is zorgen dat de inkt niet verder in je kleren trekt met een doekje, wat keukenpapier, tissues, of zelf wc papier. Dep voorzichtig om de overtollige inkt op te nemen, ga niet wrijven.


1. Wasmiddel, afwasmiddel of zeep

Pak wat wasmiddel, afwasmiddel of handzeep en wrijf die voorzichtig in de vlek. Nogmaals, zorg dat je de vlek niet verder verspreidt. Wrijf alleen de vlek voorzichtig in en spoel het daarna af. Gooi het kledingstuk daarna in de wasmachine en hoop op het beste. 

Nu denk je: Gewoon wassen is geen optie meer, deze vlekken zijn zo hardnekkig. Dan gaan we nu over naar de huis-tuin en keukenmiddeltjes. Je kan elk van deze manieren toepassen. We beginnen met de meest effectieve manieren, en bouwen af naar andere mogelijke opties als je dit niet in huis hebt.


2. Alcohol

Het eerste middeltje dat we gaan gebruiken is alcohol, dit moet namelijk de inktvlek oplossen. We hebben het niet over die fles drank die je in het keukenkastje hebt staan, maar de variant waar we de afgelopen corona-tijd zo op hebben gerekend. Wrijf de alcohol in de vlek en dep het af met een doekje totdat de inkt begint op te lossen. 

Je kan alcohol ook gebruiken nadat je de andere manieren hebt geprobeerd, om de vlek zo klein mogelijk te maken of zelfs compleet te verwijderen. Je weekt de vlek dan nog een tijdje in alcohol. 


3. Melk

Melk is goed voor elk. Zelfs voor je kleren, blijkt het. Dan hebben we het natuurlijk wel over de vlek verwijderen, ga niet zomaar melk op jouw kleren morsen. De meest gebruikte tip is koffiemelk, maar gewone melk kan ook. Wrijf dit in de vlek tot de inkt uit het kledingstuk trekt. Deze tip is aan te raden bij de kleinere vlekken. 


4. Ossengal

Dit middeltje heb je vast wel eens gezien bij jouw moeder thuis. Het wordt ontzettend veel gebruikt voor allerlei soorten hardnekkige vlekken. Zorg dat je gelijk begint met een beetje ossengal in te wrijven in de vlek en spoel het af, herhaal dit een aantal keer totdat de vlek verwijderd is. Gooi het daarna gelijk in de wasmachine, dan heb je de meeste kans dat de vlek compleet weg is. 


5. Haarspray

Spuit wat haarlak op de vlek, laat het daarna goed intrekken. 10 minuten moet genoeg zijn. Dep daarna voorzichtig de vlek af en herhaal dit een aantal keer. Was daarna jouw kledingstuk zoals normaal.Zorg dat je ongeveer 15 cm afstand houdt van het kledingstuk wanneer je de haarlak gebruikt.


6. Spiritus of wasbenzine 

Ook dit kan je gebruiken om de vlekken te verwijderen, zorg dat je voorzichtig omgaat met deze middelen, lees even het etiket van de fles voor de zekerheid. Je gebruikt deze middeltjes op dezelfde manier als dat je doet met ossengal. 


7. Zuiveringszout

Wrijf eerst wat in de vlek, en laat het daarna even goed weken in wat zuiveringszout met water. Daarna gaat het kledingstuk gelijk in de wasmachine. Je zou ook nog even kort kunnen schrobben, maar pas op dat je de vlek niet groter maakt.


8. Citroensap

Na het morsen van de inkt in de vlek deppen en direct uitwassen. Hierbij moet je vooral niet het sap laten weken of intrekken. Het zuur kan namelijk de stof aantasten, waardoor de kwaliteit van het kledingstuk achteruit gaat en dus eerder kapot scheurt. Weg met die vlek!

We hopen dat dit artikel jou geholpen heeft. En dat je nu weer vlekkeloos door de dag kan komen. Wees voortaan voorzichtig met het schoonmaken van jouw printer of vervangen van de inkt. Volgende week geven we nog wat tips over hoe je printerinkt van jouw handen verwijdert. Dus houd onze blogpagina in de gaten!

Vorig artikel Printerinkt vlekken verwijderen: 3 handige tips!
Volgend artikel Ergonomisch thuiswerken

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden