Ergonomisch thuiswerken Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Ergonomisch thuiswerken

Ergonomisch thuiswerken - Inktkenners blog

Met ergonomie richt jij je op het optimaliseren van jouw omgeving, om zo goed en gezond de dag door te komen. Ergonomie kan je natuurlijk toepassen op jouw hele huis, maar nu houden we het even bij jouw kantoor. We gaan het dus hebben over de inrichting van jouw werkruimte, meubels en apparatuur. Ook geven we jou nog wat handige tips om je op weg te helpen. 


Het belang van ergonomisch werken

Steeds meer mensen werken thuis, en dan is een dag op de bank werken wel verleidelijk. Hoewel dat erg relaxed kan zijn, is het ontzettend slecht voor je. Je zit al snel in de verkeerde houding. Ook is het dan verleidelijk om bijvoorbeeld een serie aan te zetten, of andere dingen te doen naast werk. Niet erg productief dus. 

Ergonomie is belangrijk omdat het helpt om vermoeidheid, stress en letsel tegen te gaan. Daarnaast zorg je ook voor meer productiviteit. Want niets is meer afleidend dan als je niet lekker op je stoel zit, of last krijgt van jouw elleboog door een verkeerde armhouding. 

Je zult merken dat wanneer je deze principes toepast, je al snel langer gefocust kan werken zonder last te krijgen van lichamelijke kwaaltjes. 


Voorkom letsel en vermoeidheid

Een ergonomische thuiskantoor helpt om letsel en vermoeidheid te voorkomen. Het helpt om RSI (Repetitive Strain Injury) te voorkomen door jouw lichaamspositie tijdens het werk te optimaliseren. 

Een goede stoel met de juiste ondersteuning voorkomt rugklachten. Denk ook aan de hoogte van jouw bureau en stoel. Een ergonomische muis kan helpen om spanning in de handen en polsen te verminderen.


Verhoog productiviteit

Een comfortabele en veilige werkplek draagt bij aan verhoogde productiviteit. Als jij je comfortabel voelt, zonder pijn of vermoeidheid, kan je beter concentreren en efficiënter werken. Een ergonomische werkplek zorgt voor een betere houding en bewegingsvrijheid, waardoor jij je makkelijker kunt bewegen en taken sneller kunnen uitvoert.

Verminder stress

Een gezonde werkplek helpt om stress te verminderen. Een comfortabele werkplek kan bijdragen aan een gevoel van welzijn, minder vermoeidheid en pijn. Wat kan leiden tot minder stress. Daarnaast kan een ergonomische werkplek bijdragen aan een betere werkhouding en minder spierspanning, wat ook helpt stress te verminderen.


5 tips voor een ergonomisch thuiskantoor

Om jouw thuiskantoor om te toveren in een gezonde werkplek, heb je niet zo veel nodig. Het gaat er om dat je de juiste houding aanneemt en jouw apparaten goed hebt ingesteld.

 

1. Investeer in een goede stoel

Een bureaustoel met instelbare hoogte en rugleuning is essentieel voor een goede zithouding en om rugpijn te voorkomen. 

 

2. Pas de hoogte van je bureau aan

Het bureau moet op de juiste hoogte worden ingesteld, zodat je armen parallel aan de grond zijn en je ellebogen in een hoek van 90 graden staan. Zo voorkom je vermoeidheid en spanning in je nek en schouders.

 

3. Pas de plek en hoogte van jouw apparaten aan 

Jouw beeldscherm moet op ooghoogte staan. Dit voorkomt dat je last krijgt van jouw rug- en nekspieren. Een ergonomische toetsenbord en muis zorgen voor minder spanning in de polsen en voorkomen RSI-klachten. 

Plaats de muis en het toetsenbord zo dicht mogelijk bij elkaar en in een hoek van 90 graden ten opzichte van je onderarmen.


4. Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting is belangrijk om vermoeidheid en oogklachten te voorkomen. Plaats je werkplek bij voorkeur naast een raam en kies voor een bureaulamp met verstelbare hoogte en lichtsterkte.

Werk je de hele dag door? Zorg dan dat je op tijd de lampen aandoet in de avond, om vermoeide ogen te voorkomen.


5. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen is essentieel om spanning en vermoeidheid te verminderen. Sta regelmatig op, loop een stukje, rek je spieren en wissel van zithouding. Dit kan bijdragen aan een betere concentratie en productiviteit.


Is jouw werkplek optimaal ingericht?

Wat doe jij om zo productief mogelijk te werken? Misschien een nieuwe stoel, of toch maar een beter toetsenbord. Wat het ook is, elke verandering telt! We hopen dat je hier iets aan gehad hebt. 

Neem ook eens een kijkje naar onze kantoorapparatuur. Dit is te vinden in onze webshop. Bij vragen, neem gerust contact op!

Vorig artikel Printerinkt vlekken verwijderen: 8 Innovatieve manieren
Volgend artikel 5 Meest geschikte printers voor jou

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden