Houdbaarheidsdatum op HP cartridges Doorgaan naar inhoud
Bestel nu voor 17:00, ontvang morgen
Bestel nu voor 17:00, ontvang morgen

Houdbaarheidsdatum op HP cartridges

Houdbaarheidsdatum op HP cartridges

Het klinkt gek, maar er zit een houdbaarheidsdatum op de inktcartridges van HP. HP printers hebben ingeprogrammeerde software die ervoor kan zorgen dat jouw printer na een bepaalde tijd niet meer print met de cartridges die erin zitten. Waarom eigenlijk? En hoe verleng je de levensduur van HP cartridges? Wij vertellen het je. 

 

Waarom zit er een houdbaarheidsdatum op cartridges? 

Inkt dat voor een lange tijd niet gebruikt wordt, kan gaan stollen, uitdrogen en vastzitten in bijvoorbeeld de printkoppen. Printers voeren meestal een reinigingsprogramma uit om dit te voorkomen. Dit is helaas geen oplossing voor inktpatronen die niet geïnstalleerd zijn in de printer, of als de printer vaak uit staat. 

Maar is dit niet op te lossen met een regelmatige reiniging? Jawel, wanneer je regelmatig jouw printer onderhoud, hoeft dit geen probleem te zijn. Bij een reinigingsprogramma zorgt de printer ervoor dat de printerinkt vloeibaar blijft en niet uitdroogt. Gelukkig kan je wel het een en ander doen om langer gebruik te maken van HP inkt.

 

Geprogrammeerde vervaldatum 

Dan nog het probleem van een ingeprogrammeerde vervaldatum. HP printers hebben ook een ingebouwde vervaldatum in de software. Dit houdt in dat sommige inktpatronen niet te gebruiken zijn als cartridges over de houdbaarheidsdatum heen zijn. 

Of HP er alleen voor wilt zorgen dat klanten sneller nieuwe inktcartridges kopen, is niet zeker. Het is alleen opmerkelijk dat andere printermerken geen gebruik maken van een houdbaarheids- of vervaldatum. 

HP heeft met deze houdbaarheidsdatum zichzelf ingedekt tegen klachten over verstopte printers. Ook hebben ze een handige manier ontwikkeld om klanten nieuwe cartridges aan te laten schaffen zonder dat de oude patronen compleet leeg zijn.


Hoe bepaalt HP de houdbaarheidsdatum?

Inktcartridges hebben een garantieperiode van 1 jaar. 2 jaar later, overschrijdt de cartridge de houdbaarheidsdatum. Als de cartridge al in de printer zit, dan gaat deze mee tot de houdbaarheid van de inktcartridge is verlopen of tot de cartridge 18 maanden in de printer heeft gezeten.

Dus ongeveer 2 jaar na aanschaf kunnen de cartridges nog gebruikt worden, daarna is er een verhoogd risico op verstopte printkoppen.Sommige modellen printers hebben een kortere houdbaarheidsduur, namelijk van 12 maanden nadat de garantieperiode is verlopen. 


HP printers:

  • Color Inkjet cp1160 series
  • Officejet d125xi, d135, d145, d155xi, 7110, 7130, 7140xi,
  • HP Fax 610

Zijn over datum inkt cartridges nog te gebruiken?

Jazeker, als de cartridge over datum is, kan deze gebruikt worden tenzij de cartridge niet luchtdicht verpakt is. Wanneer de cartridge niet goed in de verpakking heeft gezeten, kan de inkt verdikken en jouw printer verstopt raken bij gebruik.

De vermelde datum is niet een THT datum, maar de datum waarop de garantie verloopt. De fabrikant kan niet meer de kwaliteit van het product garanderen. Een aantal HP printers kunnen niet meer printen met de cartridge als de datum verlopen is. Sommige printers kunnen de houdbaarheidsdatum wel negeren en kan jij wel gewoon printen. Hoe verleng ik de houdbaarheidsdatum?

Dit is alleen van toepassing op de HP cartridges. Bij de meeste HP printers krijg  je een waarschuwing dat de inkt over datum is. Hierbij heb je de optie om de waarschuwing te negeren zodat de printer kan blijven printen. 


Er zijn enkele printers die helaas niet meer kunnen printen als de cartridges eenmaal over de houdbaarheidsdatum heen zijn. 


Dit zijn de volgende printers:

  • HP Officejet Pro K850
  • HP digital Copier Printer 610
  • HP Business Inkjet – alles
  • HP Officejet D series, HP Officejet 7100 series, HP Officejet 9100 series
  • HP Professional series (2000 and 2500)
  • HP Color Inkjet cp1160 and cp1700

Soms kan je de printer “voor de gek houden” door de datum en tijd van jouw computer aan te passen. Dit werkt niet altijd helaas. Schakel de printer uit, verander de datum van jouw computer, zet de printer weer aan en koppel de printer weer met jouw computer. Stel jouw computer wel in met een datum voor de houdbaarheid verstreken is.Wil jij zonder problemen kunnen printen?

Maak dan gebruik van onze eigen merk inktpatronen. Met de cartridges van Inktkenners hoef jij je geen zorgen te maken over een printer die blokkeert. Wil je meer weten over het gebruik van eigen merk inktpatronen? Lees dan meer in dit blogartikel.
Vorig artikel Printpapier zit vast: Wat nu?
Volgend artikel Toner VS. Cartridge

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden