Hoe print je duurzaam en goedkoop? Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Hoe print je duurzaam en goedkoop?

Duurzaam printen

Duurzaam printen is mogelijk, dat is een ding wat zeker is. Maar weet jij waar je rekening mee moet houden? Er zijn meerdere manieren waarop jij goedkoper kan printen. Daarom gaan we er in dit blogartikel dieper op in.

Duurzaam printen doe je zo

Printkosten besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. 

Goedkope cartridges

Originele cartridges kosten veel geld en bevatten minder inkt. Overweeg dus om over te stappen naar eigen merk cartridges. Eigen merk cartridges zijn tot 85% goedkoper en bevatten tot 40% meer inkt. 

Stap je over naar eigen merk cartridges? Wij bieden jou duurzame cartridges en toners voor verschillende printers. Daarnaast helpen wij jou met het kiezen van de juiste patronen, het oplossen van print problemen en staan altijd voor je klaar. 

Duurzaam printpapier

Het klinkt gek, maar het kiezen van printpapier is belangrijk. Er zijn verschillende soorten papier die de afdrukkwaliteit beïnvloeden. Maakt het niet uit of het contrast net ietsje minder is? Kies dan het soort printpapier dat goedkoop is. 

Juiste lettertype gebruiken

Een dikgedrukt lettertype kan er goed uitzien, maar het kost meer dan lettertypes zoals Times New Roman of Arial. Als je een van deze lettertypes gebruikt, verlies je minder inkt aan dezelfde prints. In de lange termijn scheelt dit een hoop!  

Document controleren

Het is zonde om documenten opnieuw te moeten printen omdat je een paar typefouten over het hoofd heb gezien. Zorg er voor dat je alle documenten goed controleert voordat je print. Controleren kan via het afdrukvoorbeeld, of in het document zelf. 

Zorg ook dat je niet teveel pagina’s print. Bekijk welke pagina’s je al geprint hebt, zodat als je toch iets opnieuw print, je niet onnodig dubbel print. Daarnaast is het ook goed om te kiezen voor dubbelzijdig printen, daarmee bespaar je printpapier. Dat is, zolang je niet teveel fouten maakt.

Afdrukinstellingen en resolutie

Wijzig de afdrukinstellingen van jouw printer om inkt te besparen. Kies bijvoorbeeld voor zwart/wit of grijstinten bij het printen van verslagen, concept printen, of een lagere resolutie. Je kan ook documenten opslaan in PDF, dat scheelt inkt omdat het documenttype vraagt om minder inkt.

Bij het printen van afbeeldingen of foto’s kan je ook instellingen aanpassen. Verander de resolutie naar minimaal 72 dpi (dots per inch) tot maximaal 300 dpi.

Negeer de lage inkt waarschuwing 

Printers zijn zo ingesteld dat je gewaarschuwd wordt dat je de cartridges moet vervangen voor het echt nodig is. Als de cartridge helemaal leeg is en je probeert te printen, kan dat de printer beschadigen. Print fabrikanten maken winst op printerinkt, dus dat verklaart ook de vroege waarschuwing. 

Het zal je verbazen hoeveel je nog kan printen nadat de waarschuwing opkomt. Negeer daarom de waarschuwing en vervang de cartridge wanneer de letters vervagen. Probeer in te schatten met elke print of je genoeg inkt hebt. 

Printeronderhoud 

Onmisbaar in het voorkomen  van onnodige kosten. Zeker wanneer je jouw printer niet vaak gebruikt. 

Als je lijnen ziet in de prints dan komt dat vaak door verstopte spuitopeningen. Dit los je op door de spuitopeningen te demonteren en laten weken in warm water. De opgedroogde inkt zal dan losweken. Veeg het schoon met een niet vezelig doekje. Plaats dan de cartridges terug en zet het reinigingsprogramma op de printer aan. 

Cartridges onderhouden

Voorkom dat jouw cartridges uitdrogen, als dit gebeurt kan het namelijk zijn dat je ze niet meer kan herstellen. Natuurlijk zijn de cartridges vaak nog te redden, lees onze blog om te weten hoe je cartridges herstelt.

Tip: Als je de printer een tijdje niet gebruikt, zet dan de cartridges in een plastic afsluitbaar zakje of sluit de cartridge af met wat plakband zodat de inkt niet opdroogt.


Print duurzaam met Inktkenners 

Wij leveren goedkope cartridges en toners met de beste kwaliteit. Bekijk onze webshop voor het aanbod. Wil je meer weten over jouw printer? Bekijk dan onze blogpagina, waar wij wekelijks artikelen schrijven over een tal van onderwerpen. 

Vorig artikel Absorptiekussen vol? Probleemoplossing voor Canon.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden