Canon foutmeldingen. Hoe los je dat op? Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Canon foutmeldingen

Canon foutmeldingen - Inktkenners blog

In ons vorig artikel hebben we je meer verteld over het onderhouden van jouw printer. Maar wat als het daar te laat voor is? Foutmeldingen zijn erg vervelend, vooral als je snel dat printje nodig hebt.

Dus heb jij een Canon printer en weet je niet wat je aanmoet met die foutcodes? Wij vertellen wat ze betekenen, hoe je ze kan oplossen en wat je nog meer kan doen.

 

Waarom krijg je een foutmelding?

Om te kunnen blijven printen, zijn er vele foutcodes geprogrammeerd in de software. Niet alle foutmeldingen zijn even ernstig, bij vele is er niet veel aan de hand. Soms gaan foutmeldingen over simpele dingen zoals cartridges die verkeerd geïnstalleerd of leeg is.

Er zijn ook foutcodes die aangeven dat jouw printer nu ècht stuk is. Welke actie je moet ondernemen, ligt aan de foutcode die je krijgt. Los je dat op, dan gaat de foutmelding vanzelf weg. Gebeurt dit niet? Dan kan je altijd nog andere oplossingen proberen. Meer daarover aan het einde van het artikel.

 

Meest voorkomende foutmeldingen bij Canon printers

Deze foutmeldingen zijn vaak makkelijk en snel op te lossen. Je hoeft dus niet te schrikken als je een van deze foutmeldingen krijgt. Wel is het vaak nodig om bijvoorbeeld het papier te checken, de cartridges te vervangen of te controleren of er geen papier vast zit in de printer.

E13 & E16

Foutcode E13 of E16 geeft aan dat de inkt van een of meer cartridges op is. Je kan deze foutcode negeren tot de prints vaag of niet meer zichtbaar zijn. Vervang dan de cartridges die op zijn. Houd de cartridges rechtop als je ze uit de printer haalt, anders kan er printerinkt lekken. Printerinkt geven hardnekkige vlekken die er niet makkelijk uitgaan.

306

Deze foutmelding krijg je als je het MacOS-besturingssysteem gebruikt. De melding geeft aan dat de drivers niet geschikt zijn voor de printer. 

Zo los je deze foutmelding op:

 • Ga naar “Systeemvoorkeuren”.
 • Klik op “Printers en scanners”.
 • Verwijder de Canon printer uit het overzicht met printers door op “-” te klikken.
 • Voeg de printer opnieuw toe door op ‘“+” te klikken.
 • Zoek jouw Canon printer in de lijst en laat het besturingssysteem de actuele drivers installeren.

5200

Dit geeft aan dat de printer te warm is geworden. Schakel de printer gelijk uit en laat de printer goed afkoelen. Let erop dat de printer genoeg ventilatie krijgt en op de goede plek staat. Plaats hem niet in een krappe kast, in direct zonlicht of bij een verwarming.

6000

Code 6000 betekent een signaalfout tijdens het printen. Controleer of er papier in de printer vastzit. Check ook of de transportwieltjes vrij rond kunnen draaien. Iets kan de doorvoer blokkeren. Maak de binnenkant van de printer eventueel schoon met een busje perslucht of een niet-vezelig doekje.

 

Vervang de cartridge als deze foutcodes voorkomen

De volgende twee foutmeldingen zijn makkelijk op te lossen en de oplossing hoeft niet duur te zijn. Bekijk ons assortiment Canon printerinkt.

1682

Dit probleem met je Canon printer kun je oplossen door alle cartridges uit je printer te halen en ze opnieuw te installeren. Blijft het probleem zich voordoen? Dan is waarschijnlijk een chip van de cartridge beschadigd. Vervang de beschadigde cartridge en probeer het opnieuw.

U162 & U163

Bij deze foutmelding is er een probleem met de inkt. Druk 10 seconden op de rode Stop/Cancel-knop en kijk of de foutmelding weg is. Blijft de melding staan, dan is er waarschijnlijk een cartridge leeg of beschadigd. Vervang de cartridge.

 

Probeer dit bij foutcodes 5011 & 5100

Controleer of er iets vastzit in de printer. Zit er papier vast in de printer? Lees dit artikel om papierstoring op te lossen èn voorkomen. Kijk of de printkop goed werkt en maak deze zo nodig schoon. Controleer de cartridges op beschadigingen of defecten en vervang ze wanneer nodig.

Laatste optie: Reset de printer.

5011 & 5100

Deze foutcodes betekenen een hardware fout in jouw Canon printer, soms zonder aanduiding van een mogelijke oorzaak. De oplossing is te vinden door de bovengenoemde oplossingen te proberen. Als het goed is werkt de printer hierna weer.

 

Ernstige foutmeldingen bij Canon printers

Als je één van deze foutcodes te zien krijgt, heb je vaak een groter probleem. Namelijk, een hardwarefout met jouw Canon printer. Veel van deze foutcodes zijn alleen op te lossen met reparatie of vervanging. 

Zelfs al kan je ervoor zorgen dat de foutmelding tijdelijk verdwijnt, komt het vroeg of laat terug. Of jij de onderdelen laat vervangen, of dat je een nieuwe printer koopt, is aan jou. Wil je wel een nieuwe printer? Bekijk dan dit blogartikel. Laten we eerst nog de volgende oplossingen proberen.

 

B200

De foutmelding B200 duidt op een printerfout, waarbij de printer niets meer doet. 

Deze foutmelding betekent een kapotte printkop door verbranding van verwarmingselementen, een beschadigde chip van een cartridge of een beschadiging in de elektronica die de printkoppen aanstuurt. Het advies is om de stekker uit het stopcontact te trekken en contact op te nemen met de klantenservice van Canon. 

Maar je kan ook dit proberen:

 • Start de printer opnieuw op nadat je de stekker eruit hebt getrokken
 • Vervang de cartridges die eventueel beschadigd zijn.
 • Initialiseer de printer opnieuw.

Initialisatie doe je zo:

 1. Haal de printer uit het stopcontact en haal alle kabels eruit.
 2. Open de cartridgeklep, druk op de aan/uit knop en steek de stekker weer in het stopcontact.
 3. Blijf de aan/uit knop ingedrukt houden totdat de printer geïnitialiseerd is.
 4. Branden alle lampjes? Laat dan los.
 5. Wacht tot het groene stroom lampje uit gaat.
 6. Druk nu twee keer snel op aan/uit.
 7. Het lampje gaat knipperen en blijft uiteindelijk branden.
 8. Sluit de cartridgeklep en check of jouw printer werkt.

B203

De code B203 is een vervelende foutcode. De printer geeft aan dat er een fout is opgetreden en gerepareerd moet worden. Schakel de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zet de printer dan weer aan. 

5B00

De foutcode 5B00 is een melding die vaak voorkomt. De code heeft te maken met lekkende inkt of een vol absorptiekussen. Tegen dit laatste is eigenlijk niets te doen. Het betekent dat de printer aan het einde van zijn levensduur is gekomen. Wat je nog kan proberen is opnieuw initialiseren.

 

Reset jouw printer bij deze foutmeldingen

Helaas is er niks anders wat je kan doen dan een reset proberen. Werkt dit niet? Dan kan je niet meer printen totdat je de printer repareert of vervangt.

5400

Er is een probleem met de interne temperatuur. 

5700

De papierdoorvoer is stuk en moet vervangen worden. 

6A00

Het mechanisme dat de cartridges bedient zit vast. 

 

Jouw Canon printer resetten

Heb je alles geprobeerd zonder resultaat? Dan is een reset jouw laatste redmiddel voor het vervangen of repareren van jouw printer. Als dit niet werkt, kan je helaas niet meer printen met jouw Canon printer.

Reset jouw printer met dit simpele stappenplan:

 • Controleer of de printer aan staat.
 • Houd de Stop/Cancel-knop vast.
 • Druk nu ook op de knop voor kleurenkopie.
 • Houd de knoppen 5 seconden vast.
 • Laat nu eerst de knop voor de kleurenkopie los en daarna de Stop/Cancel-knop.

De printer reset zichzelf en start opnieuw op. Zo niet, voer dan de stappen 1 t/m 5 nogmaals uit. Als de printer opnieuw wil kalibreren, druk dan op OK en voer de kalibratie uit.

 

Canon foutmelding oplossen met Inktkenners

Wij helpen je graag met het oplossen van Canon foutcodes. Heb jij hulp nodig bij probleemoplossing? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan 24/7 klaar voor vragen. Bekijk onze contactpagina voor meer informatie.

Vorig artikel Absorptiekussen vol? Probleemoplossing voor Canon.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden