Wat jij moet weten over printeronderhoud Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Wat jij moet weten over printeronderhoud

Wat jij moet weten over printeronderhoud - Inktkenners blog

Printers onderhouden, is dat een ding? Jazeker! Hoe jij met jouw printer omgaat bepaalt hoe lang je er gebruik van kan maken. Maakt niet uit of je vaak print of niet, onderhoud is altijd nodig. Lees hier wat jij kan doen om beter met jouw printer om te gaan.


Printer gebruik

Zoals hierboven al kort genoemd is onderhoud altijd nodig. Het ligt natuurlijk wel aan hoe vaak je de printer gebruik wat voor onderhoud je moet doen. Wat kan er gebeuren als je geen onderhoud uitvoert? Prints die vaag uit de printer komen, uitgedroogde cartridges, vieze printkoppen, foutmeldingen en meer.

Printproblemen

Als je de printer te weinig gebruikt, kunnen de cartridges uitdrogen waardoor je nieuwe inkt moet kopen. Als je de printer te vaak gebruikt, kan de printkop toe zijn aan een reinigingsbeurt door papiervezels die achterblijven. 

Het ligt ook aan wat voor printer jij hebt. De bovengenoemde problemen komen alleen voor bij Inkjetprinters. Bij Laserprinters kan het zijn dat je onderdelen moet vervangen. Wat voor printer jij ook hebt en wat jouw printgedrag ook is, zorg voor je printer!


5 Tips van Inktkenners

Zorg ervoor dat je:

  1. Regelmatig iets print, om te voorkomen dat de inkt uitdroogt.
  2. Genoeg papier in de papierbak hebt zitten, niet teveel, niet te weinig.
  3. De printer op de juiste plek in het huis staat, in de schaduw.
  4. Voorzichtig omgaat met je printer bij het vervangen van cartridges of reinigen van onderdelen.
  5. Altijd de printer op de juiste manier uitschakelt, nooit zomaar de stekker uit het stopcontact trekken.

Printer schoonmaken

Eens in de paar weken is het altijd goed om het reinigingsprogramma aan te zetten, als jouw printer die functie heeft. Het verbruikt wel wat meer inkt, maar dan weet je zeker dat je goed zit als je even snel dat ene printje nodig hebt. 

Printkop reinigen

Naast de reinigingsfunctie kan je zelf ook voorzichtig onderdelen reinigen waar nodig. Doe dit altijd met een niet vezelig doekje en zorg dat de onderdelen compleet droog zijn als je ze terug plaatst. Lees hier hoe je de printkop reinigt. 


Onderdelen vervangen

Soms moet je een onderdeel vervangen, wil je dit zelf doen? Zorg dan dat je de juiste onderdelen koopt en voorzichtig te werk gaat. Je wilt natuurlijk de printer niet verder beschadigen. 

Het vervangen van onderdelen komt niet zo vaak voor bij Inkjetprinters, omdat deze vaak goedkoper zijn en de kosten van vervanging erg kunnen oplopen. Als jij een goedkope printer al een tijdje hebt dan kan je beter een nieuwe aanschaffen. 


Printer service 

Printer service kan een optie zijn, maar vaak kom je duurder uit dan als je een nieuwe koopt. Als je jouw dure Laserprinter gebruikt voor bijvoorbeeld werk, kan het iets zijn om over na te denken. Zo lang de onderhoud je niet meer kost dan wat een nieuwe printer waard is. Dat zou zonde zijn. 


Nieuwe printer kopen

Toe aan een nieuwe printer? Tegenwoordig zijn er niet veel op de markt. Dit komt door een chiptekort. Wanneer dit probleem opgelost wordt, is niet zeker. Tot die tijd kan jij een van de modellen kopen die nog wel te koop zijn, of kijken naar een alternatief.

Als je per se een eigen printer thuis wilt hebben staan, dan is een tweedehands printer ook een idee. Het kost minder en vele gaan nog een aantal jaar mee. Daarnaast kan je natuurlijk printen op kantoor, school of de bibliotheek. 

Sta jij op het punt een nieuwe printer te kopen? Zorg dan dat je weet waar je op moet letten. Koop niet zomaar een printer omdat deze goedkoop is of er mooi uitziet. Het is beter om te kijken naar printkosten, onderhoud en levensduur. Lees hoe jij de keuze maakt.
Vorig artikel Absorptiekussen vol? Probleemoplossing voor Canon.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden